Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Με επιτυχία διοργανώθηκε η 2η Γιορτή Βουνού «Farmakas Mountain Running»

Στο ορεινό Πλατάνι Αργολίδας διεξήχθη η 2η Γιορτή Βουνού «Farmakas Mountain Running 2023», με αγώνες 17 χλμ., 6 χλμ. και 1,5 χλμ.

Τον αγώνα διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος των Απανταχού Πλατανιωτών Αργολίδας, με συνδιοργανωτές το δήμο Άργους Μυκηνών διαμέσου των Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ και την ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ (ΚΕΔΑΜ) την ΠΠ και τη FREELAND ADΝENTURE CAMP.



Οι αγώνες είχαν την τεχνική υποστήριξη του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ και του ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ «ΈΦΥΡΑΙΟΙ ΩΚΥΠΟΔΕΣ».

Εκ μέρους του δήμου Άργους Μυκηνών παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κρίγγος, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Πετσέλης οι πρόεδροι ΚΕΔΑΜ και ΝΠΔΔ και δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Σκούφης και Νίκος Δελής, και από την συνδιοργανώτρια Περιφέρεια Πελοποννήσου ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ματζούνης ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος των Μυκηνών Παναγιώτης Κολιζέρας.


Οι αγωνιζόμενοι απόλαυσαν το σπάνιο φυσικό τοπίο και ανέπνευσαν καθαρό οξυγόνο στο θεραπευτικό κλίμα του Φαρμακά με τα αρώματα των βοτάνων του και έτρεξαν στα λημέρια των αρχιληστών της δεκαετίας του 1860, Λαφαζάνη, Κίτσιου, και Δαρδάνη (υπάρχουν σχετικά τοπωνύμια) και σε τμήματα του Αδριάνειου Υδραγωγείου που μετέφερε το νερό με φυσική ροή από τη Λίμνη Στυμφαλία στην Αρχαία Κόρινθο εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, έργο του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ανδριανού (117-134μ.Χ).


Σκοπός εκδήλωσης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που έχει θεσπίσει ο Ο.Η.Ε (5 Ιουνίου) με σκοπό την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, την προβολή του σπάνιου φυσικού οικοσυστήματος του βουνού Φαρμακάς, και η ανάπτυξη του Αθλητισμού. Σχεδιάστηκαν δύο πολύ όμορφες νέες διαδρομές (17 χλμ. και 6 χλμ.), που ξεκινούν από την καρδιά του αγαπημένου μας χωριού και διεισδύουν στον επιβλητικά όμορφο όγκο του Φαρμακά. Τέλος, μια μικρότερη διαδρομή μήκους 1,5 χλμ. στις γειτονιές για τους μικρούς μας φίλους.

Δύο νέες διαδρομές που στο ξεκίνημά τους περνούν μπροστά από το ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΒΑΣΙΛΗ. Αυτό εξυπηρετούσε τους διερχομένους από τη γειτονική Αρκαδία που μετέβαιναν στη πεδινή ΒΟΧΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ για μεροκάματο σε αγροτικές εργασίες.


Στη συνέχεια η διαδρομή διέρχεται την ΑΡΧΑΙΑ ΟΔΟ που ξεκινούσε από την Κόρινθο, περνούσε από τις Κλεωνές, τη Νεμέα, το Πλατάνι, τη Σκοτεινή, την Κανδήλα και συνέχιζε προς τον Ορχομενό (κατά μελέτη του καθηγητή Γ. Πίκουλα υπάρχουν στα βραχώδη μέρη ίχνη αρματοτροχιών), σε ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας οδού, διέρχεται σήμερα ο ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ (Αέθλιος) .

argolikeseidhseis.gr