Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναυάγιο στην Πύλο: Φωτογραφία ντοκουμέντο από το ασφυκτικά γεμάτο σκάφος

Νέα φωτογραφία ντοκουμέντο από το σκάφος που βυθίστηκε στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, ανοιχτά της Πύλου, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Η φωτογραφία, που δημοσιεύει η ΕΡΤ, έχει τραβηχτεί νύχτα από κάποιο από τα παραπλέοντα σκάφη που είχαν προστρέξει σε βοήθεια.

Οι νεκροί του ναυαγίου φτάνουν μέχρι στιγμής τους 78 και οι διασωθέντες τους 104. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των επιβαινόντων στο πλοίο.




 

«Καταθέσεις από τα 104 άτομα»
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 78 σοροί και διασωθεί 104 άτομα, ενώ μαρτυρίες προσφύγων αναφέρουν ότι στο πλοίο επέβαιναν 750 άνθρωποι, κάτι που αν ισχύει, επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια.

Ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής, μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και είπε ότι «λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Μακρής. «Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».

Όσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί “συσκευάστηκαν”, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».

Τα αίτια του ναυαγίου
Επίσης, ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ, μιλώντας στο Mega ανέφερε πως το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο και δεν υπήρχε δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων.

«Όπως προκύπτει από τη φωτογραφία, δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων πάνω σε αυτό το σκάφος δεν υπήρχε. Ήταν φορτωμένο πλήρως. Τα θύματα που έχουν ανασυρθεί, καθώς και αυτοί που διασώθηκαν, είναι μεταξύ αυτών που βλέπουμε στη φωτογραφία. Μέσα, όμως, στο κύριο κατάστρωμα, κατά την ανατροπή δεν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης», είπε.

Ακόμη, τόνισε πως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούσε να παρέμβει το ελληνικό Λιμενικό, ενώ εκτίμησε πως στο αλιευτικό βρίσκονταν περίπου στα 600 άτομα.

Ο κος Γρηγορόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνεται για το ναυάγιο η μετακίνηση των προσφύγων πάνω στο αλιευτικό, λόγω της υπερφόρτωσης του σκάφους, ενώ κατά την εκτίμησή του το πιθανότερο σενάριο αφορά τη δημιουργία ενός μικρού κυματισμού από παρακείμενο πλοίο που οδήγησε στην ανατροπή του σκάφους.

«Το πιο πιθανό αίτιο είναι κάποιο παρακείμενο πλοίο να πέρασε και να έκανε κύματα. Το πλοίο, έτσι όπως είναι φορτωμένο, έχει οριακά ευστάθεια. Μπορούσε από ένα μικρό κυματισμό να ανατραπεί. Αυτό που περιέγραψαν κάποιοι διασώστες είναι ότι υπήρξε ένα κούνημα και αμέσως έγινε ανατροπή. Επομένως, ήταν οριακή η ευστάθεια του σκάφους», εξήγησε.

newsbeast.gr