Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπαρτιάτες – Κασιδιάρης: Πώς στήθηκε το δίκτυο της μαύρης προπαγάνδας στα social media

Ένας «καλοκουρδισμένος» μηχανισμός λειτούργησε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στα social media για να περάσει το μήνυμα στους ψηφοφόρους του Ηλία Κασιδιάρη ότι ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης δηλώνει «παρών» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο μηχανισμός αυτός φαίνεται ότι προϋπήρχε και περίμενε το «σήμα», δηλαδή την υποψηφιότητα των «Σπαρτιατών» στις εκλογές, για να ξεκινήσει την προπαγάνδα υπέρ του «υπαρχηγού» της Χρυσής Αυγής και κατ’ επέκταση του νεοπαγούς και μέχρι πρότινος άγνωστου κόμματος.
 

Αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ του iEidiseis και προκαλεί αίσθηση είναι, ότι επιχειρήθηκε ανοιχτά από δεκάδες λογαριασμούς στα social media η ταύτιση των «Σπαρτιατών» με τον Ηλία Κασιδιάρη αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και η ταύτιση των «Σπαρτιατών» με το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» που ιδρύθηκε το 2020 από τον έγκλειστο χρυσαυγίτη, με στόχο τη συμμετοχή του στις εθνικές εκλογές. Και αυτό παρότι μόλις στις 3 Μαΐου 2023 το «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο, που αποφάσισε την απαγόρευση της καθόδου του στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Παρά ταύτα κυκλοφορούσαν φυλλάδια κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα όπου δίπλα από τη λέξη «Σπαρτιάτες» υπήρχε η αναφορά στο «Εθνικό Κόμμα Έλληνες», ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι υποψήφιος «Σπαρτιάτης» βουλευτής στα βόρεια προάστια της Αθήνας δεν μπήκε καν στον… κόπο να αλλάξει το κόμμα του στο λογαριασμό του στο Twitter, όπου φαινόταν ως υποψήφιος με το «κομμένο» από τον Άρειο Πάγο «Εθνικό Κόμμα Έλληνες».

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος που ίδρυσε ο Κασιδιάρης για να προβάλλονται οι θέσεις των «Σπαρτιατών» και των στελεχών τους. Το ίδιο συνέβη και με τον επίσημο λογαριασμό του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» στο Twitter, που λειτούργησε σαν να ανήκει στους «Σπαρτιάτες».

«Αθόρυβη» προπαγάνδα

Τον τελευταίο μήνα ήταν απολύτως σαφές ότι ο μηχανισμός των «Σπαρτιατών» επιζητούσε να περάσει το μήνυμα της «ταύτισης» με τον Κασιδιάρη.

Πολλές δεκάδες λογαριασμοί σε Tik Tok, Youtube και Twitter άρχισαν να διαφημίζουν τη στήριξη του έγκλειστου χρυσαυγίτη σε ένα κόμμα που δεν είχε ούτε γραφεία. Οι οπαδοί του διέδιδαν τα «προσωπικά μηνύματά» του που προέρχονταν -όπως έγραφαν- μέσα από τη φυλακή:

«Ενημερώστε τώρα όλους τους γνωστούς και φίλους μας για τους Σπαρτιάτες με τηλέφωνα και μηνύματα. Να γραφτούμε εκλογικοί αντιπρόσωποι και να είμαστε παρόντες σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Να μοιράσει ο καθένας από εμάς εκατοντάδες φυλλάδια και ψηφοδέλτια του κόμματος. . Έχω δώσει τέσσερα χρόνια από τη ζωή μου στον αγώνα και ζητώ από εσάς να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας τις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τη μεγάλη νίκη μας ενάντια σε ολόκληρο το σύστημα».

Σε άλλη ανάρτηση οπαδού του Κασιδιάρη αναφέρεται:

«Θυμάστε όταν ο Ηλίας σας έλεγε την ημέρα των εκλογών θα πάτε στην κάλπη θα βρείτε κανονικά το ψηφοδέλτιο του κόμματος και το βράδυ εκείνο τα κανάλια της διαπλοκής θα αναρωτιούνται πως φτάσαμε ως εδώ; Ε, αυτό ακριβώς εννοούσε. Σπαρτιάτες, Ηλίας Κασιδιάρης, εκλογές».

Κατά την προεκλογική περίοδο του τελευταίου μήνα, ήταν ορατό για όσους παρακολουθούν τους λογαριασμούς στα social media, που στηρίζουν εδώ και χρόνια τον Κασιδιάρη, ότι οι άνθρωποί του ενεργοποίησαν όσο το δυνατόν περισσότερο το ψηφιακό δίκτυο που διαθέτουν για να γίνει γνωστό ότι οι «εκλεκτοί» του είναι οι «Σπαρτιάτες». Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι άρχισαν να δίνουν συνεντεύξεις σε πρόσωπα που είχαν ταχθεί εδώ και πολύ καιρό στο πλευρό του καταδικασμένου χρυσαυγίτη.

madata.gr