Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: 7,5 ευρώ πούλησε συνεταιρισμός στη Λακωνία

Νέο ρεκόρ πώλησης ελαιολάδου στη Λακωνία

Ένα νέο ρεκόρ πώλησης ελαιολάδου είχαμε την Παρασκευή (30/6) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη στη Λακωνία.

Ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε στην πώληση 1 βυτίου (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, στην τιμή παραγωγού των 7,5 ευρώ το κιλό. Αγοραστής ήταν ξένη εταιρεία. Ο συνεταιρισμός διαθέτει ακόμη περίπου 400 τόνους περσινό απόθεμα στις αποθήκες του».



Γιατί εκτινάχθηκε η τιμή του ελαιόλαδου; Απειλείται η σοδειά του 2023 και 2024;

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταγράφουν οι τιμές του ελαιόλαδου. Η μειωμένη παραγωγή που προκλήθηκε κατά κύριο λόγο την τελευταία διετία εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία καθώς και η έλλειψη βροχοπτώσεων το χειμώνα στη χώρα μας οδήγησαν στα ύψη τις τιμές.

Όσον αφορά το χύμα / ασυσκεύαστο λάδι το Νοέμβριο του 2022 στοίχιζε 5,50€ το κιλό, ενώ τον Ιούνιο του 2023 έχει φτάσει τα 6,39€. Σημειώνεται ότι πέρσι το χύμα λάδι κόστιζε 2,50-3€ το κιλό.

Όπως αναφέρει στα Dnews η ελαιοπαραγωγός κα. Κολοκάθη Χριστίνα υπάρχει φόβος ότι λόγω, της πρωτόγνωρης για την Ελλάδα μας, έλλειψης βροχοπτώσεων η επόμενη σοδειά υπάρχει πιθανότητα να μην είναι καλή.

«Τα αποθέματα του φετινού λαδιού φαίνεται να μη μας φτάνουν καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη σε χώρες με μεγάλη δραστηριότητα εξωστρέφειας όπως η Τυνησία, και οι πιο γειτονικές μας, Ιταλία και Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη σε διάρκεια ξηρασία και η γενικότερη κλιματική αλλαγή που μας έχουν πλήξει παγκοσμίως, έχουν δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία στην ύδρευση των δέντρων με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται σταδιακά αλλά εμφανώς.

Μπορεί να φαίνεται φέτος – για τα ελληνικά δεδομένα- ότι υπάρχει ζήτηση για εξαγωγή λαδιού με τις τιμές να έχουν διπλασιαστεί σε διάστημα 6-7 μηνών. Ωστόσο, δε γίνεται να μην προβληματίζει ότι η τόση έλλειψη βροχοπτώσεων συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, ότι θα επηρεάσει έμπρακτα την παραγωγή της επόμενης χρονιάς», δηλώνει στα Dnews.

Φόβοι για την σοδιά του 2024
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι καλλιεργητές φοβούνται το «πλήγμα» των ελαιόδεντρων για τη σοδειά του 2024, καθώς διανύσαμε τον πιο ξηρό Απρίλιο με απουσία βροχών για πάνω από τρεις συνεχόμενους μήνες.

Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας προκαλεί στρες στα δέντρα με αποτέλεσμα να μην κάνουν σωστό μεταβολισμό και να παρουσιάζονται δυσκολίες κατά την ανθοφορία τους. Κρίνεται απαραίτητο φέτος το πότισμα του εδάφους να ξεκινήσει νωρίτερα απ’ότι συνήθως.

Στα σούπερ μάρκετ
Όσον αφορά τις τιμές του ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ ξεπερνούν ακόμα και τα 10€ το κιλό. Η διαφορά του χύμα με του συσκευασμένου ελαιολάδου είναι αισθητή αφού φτάνει τα 5€. Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύεται όταν το προϊόν είναι βιολογικό ξεκινώντας από τα 14,13€ το κιλό.

notospress.gr