Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑΡΘΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η άνοδος του ΚΚΕ επιφέρει αισιοδοξία για την ανάπτυξη λαϊκού κινήματος

 Γράφει ο Νικόλας Θεοδωράκης

Το μετεκλογικό σκηνικό έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, με δηλώσεις διθυραμβικές ή λύπης  και απογοήτευσης. Αυτά τα συναισθήματα, και οι δηλώσεις προκύπτουν από τις επιδιώξεις που είχε το κάθε συστημικό αστικό κόμμα που συμμετείχε στις εκλογές.

Σ’ αυτές αναδείχθηκε ενισχυμένη η πολιτική και οικονομική ηγεμονία του Κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού, όχι όμως και η κοινωνική ηγεμόνευσή της, αφού οι δυνάμεις που έχουν ταξικό πρόσημο στην  πολιτική και τη δράση τους και βρίσκονται στο πλάι των λαϊκών στρωμάτων αποσκοπώντας στην ανατροπή των απάνθρωπων αστικών πολιτικών που υπηρετούν και επιδιώκουν την ενίσχυση του Κεφαλαίου μέσω της συνεχούς αναδιανομής των εισοδημάτων, βγηκαν ενισχυμένες κατά 50% συγκριτικά με τις εκλογές του 2019.



 

Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο για την επόμενη ημέρα ανάπτυξης ενός λαϊκού κινήματος που θα είναι ισχυρό και ικανό να επιβάλλει τη δική του ατζέντα διεκδικήσεων κόντρα στις νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές που ταυτίζονται στην επιλογή τους για τη διατήρηση του σημερινού παγκόσμιου οικονομικού statusqvo.

  • Σ΄αυτή την προοπτική, της ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος, το ενισχυμένο ΚΚΕ πρέπει, επιβάλλεται, να συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας με πρώτο του μέλημα την ενεργή συσπείρωση των «αποστρατευμένων» Αριστερών και Κομμουνιστών που απογοητευμένοι από τις κομματικές επιλογές τους και μετά από χρόνια «πολιτικής αγρανάπαυσης» έκαναν το βήμα στήριξής του αποβλέποντας σε κοινούς προς υλοποίηση στόχους, προτάσσοντας την κοινή ιδεολογική αναφορά και παραμερίζοντας τις όποιες πολιτικές μκρές ή μεγαλύτερες διαφωνίες τους, που είμαι βέβαιος πως η ίδια η ζωή και η καθημερινή πάλη ενάντια στο σύστημα εξουσίας θα τις αμβλύνει ή υπερκεράσει. Το ΚΚΕ πρέπει να απλώσει το χέρι του και να πιάσει το προτεταμένο προς τη μεριά του δικό τους.
  • Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μιά νέα τετραετία που οι -πολιτικές της ΕΕ και των ΗΠΑ οι οποίες θα υλοποιηθούν από τους ντόπιους υπαλλήλους τους βρίσκονται επί θύραις και αυτό δεν έχει αποκρυβεί από τις πολιτικές τους εκφράσεις. Ο λαός μας που στήριξε στις εκλογές τα αστικά νεοφιλελεύθερα, σοσιαλδημοκρατικά ή υποσχόμενα «ρήξεις και ανατροπές»

κόμματα, σύντομα θα νιώσει στην πλάτη του τα νέα βάρη και όλοι εμείς που το γνωρίζουμε καλά αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να καταδείξουμε την πρωτοπορία μας στους ανυπάκουους μαζικούς αγώνες που θα βάλουν φρένο και θα ανατρέψουν τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του αστισμού στο σύνολό του.

  • Μέσα σε έναν αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, που παραμένει, εκφράζεται πλέον μια δυναμική ανόδου της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, η οποία δεν περιορίζεται στην εκλογική του επιρροή.
  • Η παντοδυναμία των κυβερνήσεων πλήτετται από την ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος που μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, με συμπόρευση, με μάχιμο και ταξικό πρόσημο στην καθημερινή πολιτική πάλη μέχρι τότε.

ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ όλους τους λόγους και έτσι σκεπτόμενος και αντιστεκόμενος στο καλλιεργούμενο κλίμα απογοήτευσης, μοιρολατρίας και συμβιβασμώνσυμπαρατάχθηκα μετά από χρόνια και πάλι δίπλα στο ΚΚΕ στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αφού έκρινα ότι ΤΟ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ.

 

27 Ιουνίου 2023

Νικόλας Θεοδωράκης

Δημοσιογράφος

Μέλος ΕΣΗΕΑ και Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων(IFJ)