Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ποιους στηρίζει η Ν.Δ. στις Περιφέρειες 

Σε μικρή απόσταση από τις εθνικές κάλπες και λίγες ώρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τα αρμόδια στελέχη της Πειραιώς στρέφονται στην προετοιμασία της μάχης του Οκτωβρίου με στόχο να «γίνει ξανά ο χάρτης μπλε». Μπορεί η εικόνα που έχει ήδη καταγραφεί από το αποτέλεσμα της πρόσφατης κάλπης να παράγει τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία παίζει εν πολλοίς χωρίς αντίπαλο, ωστόσο κορυφαία στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι η επόμενη μάχη είναι πάντα μια νέα, διαφορετική και κρίσιμη μάχη – «και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίζουμε», εξηγούν με ενιαία φωνή στους συνομιλητές τους.
 

Θα βρει στην πορεία ισχυρούς αντιπάλους η Νέα Δημοκρατία; Κορυφαίο στέλεχος εκτιμά ότι οι σφοδρές αντιπαραθέσεις του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ από την προεκλογική περίοδο, η εκλογική συντριβή της Κουμουνδούρου σε συνδυασμό με την αδύναμη παρουσία της στην Αυτοδιοίκηση καθώς και η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να κατεβάσει δικούς του «πράσινους» υποψήφιους στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους δείχνει αναμφίβολα την εκκίνηση της Πειραιώς από θέση ισχύος. Από τη μία θα είναι, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, η «γαλάζια» παράταξη που έχει αποδείξει ότι στηρίζει σθεναρά τη διεύρυνση και τη συμμαχία με ικανά στελέχη και, από την άλλη, η κατακερματισμένη αντιπολίτευση και στο αυτοδιοικητικό πεδίο. Βέβαια, σημειώνει, το ΠΑΣΟΚ και στις πιο δύσκολες στιγμές του κατάφερε να διατηρήσει ισχυρές γέφυρες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, κάτι που φάνηκε και στις εκλογές του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρωταγωνιστές και της νέας πολιτικής μάχης της Ν.Δ. είναι έτοιμοι να κάνουν το επόμενο αποφασιστικό βήμα. Το πρώτο έχει ήδη γίνει με διαδοχικές συσκέψεις στην Πειραιώς για την επιλογή καταρχάς των υποψηφίων επικεφαλής των συνδυασμών στις καθοριστικής σημασίας αναμετρήσεις.

Η βασική ομάδα αποτελείται από τον γραμματέα της Ν.Δ. Παύλο Μαρινάκη, τον υφυπουργό και διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο, τον έμπιστο επίσης συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στην επιλογή υποψηφίων για τις εθνικές εκλογές, τον διευθυντή της Ν.Δ. Γιάννη Σμυρλή, τον «διαχρονικό» δήμαρχο και νυν βουλευτή Διονύση Χατζηδάκη και τους Στέλιο Κονταδάκη, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και Μένιο Κορομηλά. Θεωρείται αυτονόητη και άκρως σημαντική η συνδρομή του αναπληρωτή υπουργού Θόδωρου Λιβάνιου.

Τα χρίσματα και οι περιφέρειες

Ο πρώτος κανόνας λέει ότι δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στις περιφέρειες και στους επικεφαλής που η ηγεσία της Ν.Δ. αντιμετωπίζει ως τους συμμάχους της για τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα και πέραν της τετραετίας. Ο δεύτερος κανόνας παραπέμπει στην απόφαση για την απόλυτη κομματική πειθαρχία σε ό,τι αφορά τη στήριξη των επικεφαλής, που λαμβάνουν το «γαλάζιο» χρίσμα, στις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Ωστόσο η Ν.Δ., όσον αφορά την πλειονότητα των δήμων, δεν θα δώσει χρίσμα, όπως έπραξε και το 2019 – η εξαίρεση ισχύει δηλαδή για τις μεγάλες πόλεις, όπου δίνεται εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.

Οσοι έχουν λάβει την κεντρική ευθύνη του συντονισμού της όλης επιχείρησης προς τον εκλογικό Οκτώβριο κινούνται στη βάση του φιλόδοξου σχεδίου για τη νίκη των επιλογών τους και στις 13 περιφέρειες – το 2019 είχαν χρωματίσει γαλάζιες 11 περιφέρειες. Είχαν μείνει εκτός «επιρροής» η Κρήτη, όπου σάρωσε για άλλη μία φορά ο «πράσινος» Σταύρος Αρναουτάκης (με τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ) και το Βόρειο Αιγαίο, όπου εκλέχτηκε ο «αντάρτης» Κώστας Μουτζούρης.

Ο εκλογικός νόμος (43% για εκλογή από τον πρώτο γύρο) δείχνει και τον πήχη του στόχου, που φαίνεται εφικτός στις περισσότερες περιοχές. Η μέχρι τώρα επεξεργασία των δεδομένων δείχνει εν τω μεταξύ ότι τη στήριξη για την επανεκλογή τους (το χρίσμα) έχουν 10 επικεφαλής συνδυασμών και νυν περιφερειάρχες:

■ Στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης με στόχο την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο.

■ Στην Κρήτη ο (νυν περιφερειάρχης, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) Σταύρος Αρναουτάκης, που εκλέχτηκε το 2019 με 60,78%, θα έχει αυτή τη φορά τη στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. αποσύρει και κάθε πιθανότητα να κατεβάσει δικό της υποψήφιο.
■ Στην Κεντρική Μακεδονία, ο Απόστολος Τζιτζικώστας διατηρεί δυναμική που εξασφαλίζει, όπως λένε «γαλάζια» στελέχη, μια νέα νίκη από τον πρώτο γύρο.
■ Στη Δυτική Ελλάδα ο Νεκτάριος Φαρμάκης, νυν «γαλάζιος» περιφερειάρχης, ηγείται της μάχης με ώθηση από τον πρόσφατο εκλογικό θρίαμβο της Ν.Δ. σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία.
■ Στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός θεωρείται ότι ξεκινά από μια επίσης δυνατή αφετηρία για να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
■ Στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός συνεχίζει να διευρύνει τις συμμαχίες του και να πετυχαίνει τη μία νίκη μετά την άλλη – έχει ισχυρό προβάδισμα για εκλογή από τον πρώτο γύρο.
■ Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος πάντως καλείται να δώσει μια σκληρή μάχη. Τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το ΠΑΣΟΚ διεκδικούν αναβάθμιση της επιρροής τους στην περιοχή, αναζητώντας τα κατάλληλα πρόσωπα.

■ Στη Δυτική Μακεδονία θα είναι ξανά υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, έχοντας τη στήριξη σημαντικών «γαλάζιων» παραγόντων.
■ Στην Ηπειρο ο Αλέξανδρος Καχριμάνης ποντάρει σε υψηλά ποσοστά, όπως και άλλοι βέβαια υποψήφιοι της Ν.Δ. σε άλλες περιοχές.
■ Στο Νότιο Αιγαίο έχει μπει με υψηλές προσδοκίες για την έκβαση της μάχης από τον πρώτο γύρο ο Γιώργος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης.
Τα κεντρικά στελέχη της Πειραιώς εξετάζουν και αναλύουν πολύ προσεκτικά το παζλ στις άλλες τρεις περιφέρειες, την Πελοπόννησο, το Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο, όπου δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις και οι ανατροπές ως προς την επιλογή των επικεφαλής των ψηφοδελτίων. Εχουν προηγηθεί έντονες διεργασίες και στις δύο περιοχές, καθώς συντελούνται μετακινήσεις και αποσύρσεις.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν γίνει οι διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών και, όπως όλα δείχνουν, επικεφαλής του ψηφοδελτίου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο Δημήτρης Πτωχός, η υποψηφιότητα του οποίου θα ανακοινωθεί άμεσα και ενδεχομένως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αρχηγό της Ν.Δ. Ο Μεσσήνιος τεχνοκράτης ήταν διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Μαξίμου επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και είχε συχνή ανταλλαγή απόψεων με τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα γραφεία τους στεγάζονταν στο ίδιο κτίριο του υπουργείου, όπου και έχτισαν μια γόνιμη συνεργασία.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι διαβουλεύσεις για την Πελοπόννησο οδήγησαν πριν από την επιλογή του κ. Πτωχού στην απόσυρση από την κούρσα του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και του βουλευτή της Ν.Δ. από την Αρκαδία Κώστα Βλάσση, το όνομα του οποίου ακουγόταν μέχρι πρότινος ως πιθανό για την πελοποννησιακή αναμέτρηση.

Στην περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου η Ν.Δ. δεν πρόκειται να δώσει στήριξη στον νυν περιφερειάρχη. Ακούγονται τα ονόματα του Μιχάλη Αγγελόπουλου (πρώην δημάρχου Σάμου και υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ.), του πρώην υπουργού και βουλευτή Χίου Κωστή Μουσουρούλη, του Αλκιβιάδη Στεφανή (αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2017 έως το 2019 και υφυπουργού Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη), του δημάρχου Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη, αλλά και του βουλευτή και τέως αντιπροέδρου της Bουλής Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ δεν αποκλείεται και η έκπληξη.

Στα Ιόνια Νησιά, εφόσον δεν διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή της η νυν περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα (κάτι που συζητείται έντονα), ακούγονται ήδη τα ονόματα των δύο βουλευτών της Ν.Δ., του Στέφανου Γκίκα και του Θανάση Καββαδά, από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα αντίστοιχα. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι μπορεί άμεσα να ανακοινωθεί άλλο όνομα-έκπληξη.

madata.gr