Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αμπελουργοί: Με κακούς οιωνούς πλησιάζει ο τρύγος

Δύσκολη προμηνύεται νέα οινική περίοδος, λόγω των πολύ δυσμενών συνθηκών που έχουν επικρατήσει ως τώρα, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί έως και το 40% της φετινής παραγωγής του οινοποιήσιμου σταφυλιού και οι αμπελουργοί να παραμένουν προβληματισμένοι.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής , αλλά και των αμπελώνων έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες για εφέτος βλάβες από τον περονόσπορο και τον παρατεταμένο καύσωνα.
Μεγάλες αμπελουργικές περιοχές όπως η αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ της Νεμέας (Αγιωργήτικο), η ΠΟΠ της Μαντίνειας (Μοσχοφίλερο) αλλά και η Κρήτη έχουν υποστεί καταστροφές που φθάνουν, ανάλογα με την περιοχή και τα αμπελοτεμάχια ακόμα και στο 100%, με αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός παραγωγής οι εν λόγω περιοχές.

Οι συγκεκριμένες συνθήκες έχουν ως αποτέλεσμα μέτριας ποιότητας και πολύ μικρή παραγωγή σταφυλιών και μούστου και φυσικά περιορισμένα έσοδα για τους αμπελουργούς.
Αν και ο μεγάλος όγκος του τρύγου αναμένεται να ξεκινήσει στις πρώιμες περιοχές στις αρχές του Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα στα τέλη του Οκτωβρίου, το φαινόμενο να ξεραίνονται τα σταφύλια από τα ανελέητα χτυπήματα των ασθενειών, ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και τίποτε δεν προμηνύει ότι η κατάσταση θα σταματήσει εδώ.

enikonomia.gr