Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτρος Τατούλης στο airetos.gr: Οι πολίτες δεν έχουν κανέναν λόγο να ψηφίσουν υπάλληλο του Αντώνη Σαμαρά για περιφερειάρχη

«Με ενδιαφέρει απόλυτα η Πελοπόννησος να είναι πρωτοπόρος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, αλλά η επόμενη πενταετία θα είναι η πιο κρίσιμη για να παγιωθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των περιφερειών ως μια δυναμική οικονομία και μια ισχυρή περιφέρεια» σημειώνει σε συνέντευξη του στο airetos.gr Πέτρος Τατούλης.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναλύει πτυχές του προγράμματος του και  αναφέρεται στους στόχους και στο όραμα του για την Πελοπόννησο.
Εκφράζει την αισιοδοξία του για την έκβαση της εκλογικής μάχης  της 8ης Οκτωβρίου και σημειώνει ότι: «Η νίκη μας στις 8 Οκτωβρίου θα είναι νίκη όλων των Πελοποννησίων και όχι κάποιων συστημάτων».

Την ίδια στιγμή εξαπολύει ευθεία επίθεση στον υποψήφιο Περιφερειάρχη της ΝΔ Δημήτρη Πτωχό μα και στον Αντώνη Σαμαρά

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι   «Οι πολίτες ψήφισαν για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν έχουν κανέναν λόγο να ψηφίσουν υπάλληλο του Αντώνη Σαμαρά για περιφερειάρχη. Και αυτό το λέω πολιτικά και καθόλου προσωπικά, για έναν άνθρωπο που απλά πίστεψε ότι αν και άφαντος από πάντα θα ανέβαινε στο κύμα του 40% και θα έφτανε από το μηδέν στην κορυφή της αναγνώρισης των συμπολιτών μας. Ο καθένας πρέπει να γράφει χιλιόμετρα και κανείς δεν μπορεί να εγκαθιδρύεται σε θρόνους ως πρίγκιπας».

Ο Πέτρος Τατούλης διαχωρίζει με αυτόν τον τρόπο τους ψηφοφόρους της ΝΔ από το «σύστημα Σαμαρά που επιβάλλει τους ανθρώπους του  στην Πελοπόννησο».

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο ο Πέτρος Τατούλης, στο  airetos.gr και στον Νίκο Βοσδογάνη

 1.    Ξανά στην διεκδίκηση της Περιφέρειας. Τι σημαίνει αυτό; Αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο, πείσμα για τη  νίκη ή κάτι άλλο;

 

Είναι πολύ καθαρό. Αγαπώ τον τόπο. Αγαπώ τους πατριώτες μου. Αγαπώ την πολιτική. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να βρεθεί πάλι σε  έναν δρόμο σταθερότητας, ασφάλειας, ανάπτυξης που θα φτάνει κάθε φορά στην τσέπη του κάθε πολίτη και θα επιτρέπει ταυτόχρονα στους νέους μας να σχεδιάζουν , να βλέπουν μπροστά τους προοπτική, να τους επιτρέπει να καινοτομούν. Σε αυτόν τον δρόμο, η δική μας πολυσυλλεκτική, ισχυρή  και ανανεωμένη ομάδα έχει την δυνατότητα να προχωρήσει γοργά και αποτελεσματικά. Ξέρετε, η εμπειρία, αυτός ο συνδυασμός νοοτροπιών, ικανοτήτων και τεχνογνωσίας είναι πλέον η νέα παγκόσμια τάση στο πώς μετράει κανείς την επιτυχία. Είναι το λεγόμενο experience Q, που έρχεται να σταθεί διπλά στο γνωστό IQ και το EQ. Και εμείς διαθέτουμε τεράστια εμπειρία, έργο και πρωτοπορία σε πολλούς τομείς. Άλλωστε, όσοι αγαπούν μόνο την νίκη, στην πρώτη ήττα γίνονται άφαντοι. Προσωπικά, όλη αυτήν την περίοδο έμεινα απόλυτα ενεργός σε όλα τα συλλογικά όργανα, δίπλα στους συμπολίτες μου, διεκδικώντας, συμβουλεύοντας, πάντοτε υπερψηφίζοντας το σύνολο των έργων, που τα περισσότερα βέβαια είχαν σχεδιαστεί από εμάς. Η νίκη μας στις 8 Οκτωβρίου θα είναι νίκη όλων των Πελοποννησίων και όχι κάποιων συστημάτων.

 

2. Υπάρχουν πράγματα που πετύχατε ως περιφερειάρχης  για τα οποία είσαστε περήφανος και άλλα για τα οποία μετανιώσατε και θα τα κάνατε αλλιώς ; Αν ναι ποια είναι αυτά;

 

Βέβαια είμαι πολύ υπερήφανος. Σε καιρούς μνημονίου και βαθιάς κρίσης, η Πελοπόννησος με σκληρή δουλειά και στιβαρό επιχειρησιακό σχεδιασμό απέκτησε μια τεράστια εξωστρέφεια, μπήκε δυναμικά στις διεθνείς τουριστικές αγορές, γνώρισε πρωτοφανή νούμερα στις εξαγωγές της, πρωταγωνίστησε στην Ευρώπη των Περιφερειών, επενδύθηκε σε αυτήν το ασύλληπτο νούμερο των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ σε δημόσιες επενδύσεις, εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά με επιτυχία στην χώρα σύνθετα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και αλλού όπως η μαρίνα του Ναυπλίου. Με απλά  λόγια. Το ΑΕΠ στην Πελοπόννησο αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, οι εξαγωγές μεγάλωσαν τόσο ώστε η δική μας περιφέρεια από 11η βρέθηκε στην πρώτη τριάδα και η ανεργία στον δικό μας τόπο καταγράφηκε ως η τρίτη χαμηλότερη στην θέση. Κάναμε ασφαλώς και λάθη. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν τολμήσαμε αρκετά. Ένα από τα θέματα που έχουμε επεξεργαστεί και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κομβικές αλλαγές είναι η διαχείριση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που για την Πελοπόννησο αγγίζει τα 100 εκατομμύρια. Σε αυτόν τον τομέα λοιπόν, θα τολμήσουμε ριζοσπαστικές αλλαγές προκειμένου αυτά τα χρήματα να μην γίνουν και πάλι βορρά εταιρειών που λυμαίνονται αυτά τα κονδύλια για χρόνια. Έχουμε επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο προκειμένου να χτυπήσουν στην ρίζα τους κοινωνικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την Πελοπόννησο, ενισχύοντας τον θεσμό της οικογένειας, των παιδιών, την αντιμετώπιση της ερήμωσης και της υπογεννητικότητας, βοηθώντας ουσιαστικά συνανθρώπους μας με αναπηρία να απολαμβάνουν την κοινωνική φροντίδα, δημιουργώντας δομές κοντά στους πολίτες. Αυτή είναι η μάχη που δεν δώσαμε επαρκώς, αλλά αυτήν την φορά είμαι απόλυτα αποφασισμένος να κερδίσω.

 

3. Τι είναι τελικά η μάχη στις περιφέρειες ; Ευκαιρία να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες ή μια ακόμη αναμέτρηση κομματικών δυνάμεων;

 

Είναι σίγουρα μια μάχη πολιτική. Αν είναι και κομματική, τότε χάνει η κοινωνία, ο τόπος. Όλοι έχουμε μια πορεία πίσω μας λίγο πολύ γνωστή. Προσωπικά προέρχομαι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, έχω υπάρξει βουλευτής της, υφυπουργός της. Μπαίνοντας στην αυτοδιοίκηση μίλησα εξαρχής για την ανάγκη οι τοπικές «κυβερνήσεις» να είναι ανεξάρτητες, πολυσυλλεκτικές και ξεκάθαρα προοδευτικές προκειμένου να μπορούν να εκφράζουν το σύνολο ει δυνατόν των πολιτών, να συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις, αλλά να διεκδικούν κιόλας με μεγαλύτερη δύναμη για τις τοπικές τους κοινωνίες. Δεν πίστεψα ποτέ την προσβλητική άποψη ότι ο περιφερειάρχης πρέπει να είναι υπάλληλος της κυβέρνησης ως προϋπόθεση συνεργασίας. Όποιος το πιστεύει αυτό τον καλώ δημόσια να έχει το θάρρος να καταργήσει το θεσμό των αιρετών περιφερειαρχών και να διορίζει τους υπαλλήλους του. Θα έλεγα λοιπόν, ότι ακόμα πιο χειρότερα, μέσα στα κόμματα, κάποια συγκεκριμένα συστήματα προσπαθούν να επιβάλλουν τους ανθρώπους τους. Ε, η Πελοπόννησος στο μοίρασμα αυτό, έλαχε να κληρωθεί για το σύστημα Σαμαρά. Όπως είπε και ο νυν περιφερειάρχης, που αδειάστηκε σήμερα από το ίδιο σύστημα, όπως κι εγώ το 2019, «εμείς την Πελοπόννησο δεν θα την παραδώσουμε στον Σαμαρά». Οι πολίτες ψήφισαν για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν έχουν κανέναν λόγο να ψηφίσουν υπάλληλο του Αντώνη Σαμαρά για περιφερειάρχη. Και αυτό το λέω πολιτικά και καθόλου προσωπικά, για έναν άνθρωπο που απλά πίστεψε ότι αν και άφαντος από πάντα θα ανέβαινε στο κύμα του 40% και θα έφτανε από το μηδέν στην κορυφή της αναγνώρισης των συμπολιτών μας. Ο καθένας πρέπει να γράφει χιλιόμετρα και κανείς δεν μπορεί να εγκαθιδρύεται σε θρόνους ως πρίγκιπας.

 

4. Που θέλετε να πάτε την Πελοπόννησο ; Ποιος είναι ο στόχος και το όνειρο σας για την Περιφέρεια τα επόμενα χρόνια;

Στην οικονομία και στην ανάπτυξη , στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής

 

Η ανάπτυξη πρέπει να συνεπάγεται εισόδημα στην τσέπη του ανθρώπου, σημαίνει τα νοικοκυριά να βλέπουν τις προοπτικές τους να βελτιώνονται και ότι τα παιδιά να μπορούν να έχουν την προστασία που τους αναλογεί και να έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα  μέλλον που να αντιστοιχεί στις ικανότητες, στα ταλέντα, στις σπουδές και στους κόπους τους. Οι επενδύσεις, και οι δημόσιες και οι ιδιωτικές, πρέπει να στοχεύουν σε αυτόν τον σκοπό. Θα έλεγα λοιπόν ότι η δέσμευση μου αν μπορεί να εκφραστεί συνοπτικά σε ένα τρίπτυχο είναι «Δουλειά για όλους και αύξηση εισοδήματος – Κοινωνική προστασία και συνοχή – Ποιότητα Ζωής και Ασφάλεια». Κάτω από αυτήν την ατζέντα έχουμε επιχειρησιακό σχεδιασμό κοστολογημένο για κρίσιμα θέματα όπως είναι η επάρκεια και η ποιότητα των νερών, η αντιμετώπιση των πλημμυρών, η κυκλική οικονομία γύρω από την διαχείριση μειζόνων περιβαλλοντικών θεμάτων, η αναβάθμιση των ψηφιακών μας υπηρεσιών, η εξωστρέφεια των παραγωγών και των κτηνοτρόφων μας και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων τους, η τοποθέτηση της Πελοποννήσου ακόμη πιο κεντρικά στον τουριστικό χάρτη, η ενίσχυση της καινοτομίας  και ασφαλώς, όπως σας είπα παραπάνω η κοινωνική προστασία και οι πολιτικές υγείας. Από εδώ και στο εξής, στον διαδικτυακό κόμβο της «Νέας Πελοποννήσου» θα αναρτούμε καθημερινά έναν άξονα προγραμματικής παρέμβασης και θα ανοίγουμε τον διάλογο με τους πολίτες. Με ενδιαφέρει απόλυτα η Πελοπόννησος να είναι πρωτοπόρος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, αλλά η επόμενη πενταετία θα είναι η πιο κρίσιμη για να παγιωθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των περιφερειών ως μια δυναμική οικονομία και μια ισχυρή περιφέρεια.

 

5. Αν διαλέγατε 5 λέξεις που θα χαρακτήριζαν εσάς και τους στόχους σας ποιες θα ήταν αυτές ;

 

Ανεξαρτησία (από δεσμεύσεις και συμφέροντα)

Καθαρότητα (λόγων και σχέσεων)

Ευαισθησία (σε πραγματικές ανάγκες)

Αποτελεσματικότητα (στα μικρά και τα μεγάλα)

Εξωστρέφεια (στην Ελλάδα και στην Ευρώπη)

 

6 . Γιατί Τατούλη; Γιατί να σας στηρίξουν ; Τι θα θέλατε να πείτε σε έναν – έναν και σε όλους μαζί τους πολίτες της Πελοποννήσου ;

 

Γιατί γνωριζόμαστε χρόνια. Γιατί νοιώθουμε ασφάλεια μεταξύ μας. Γιατί οι σχέσεις μας ήταν πάντοτε ειλικρινείς και δεν κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Γιατί μιλάμε μεταξύ μας, χωρίς να χρειαζόμαστε μεσολαβητές.  Γιατί έχουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο με καθαρά προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο. Γιατί μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όσα διατυπώνουμε θα υλοποιηθούν, όπως έγινε και στο παρελθόν. Γιατί η Πελοπόννησος δεν μπορεί να επιστρέψει σε πειράματα. Γιατί η Πελοπόννησος χρειάζεται ισχυρή περιφερειακή διακυβέρνηση και όχι υπαλληλικές σχέσεις συστημάτων και συμφερόντων. Γιατί μαζί μπορούμε να κάνουμε την Πελοπόννησο έναν τόπο που θα μπορούμε να ζούμε εμείς και που θα δίνει στα παιδιά αυτού του τόπου ευκαιρίες, προοπτική και την εξέλιξη που αξίζει σε αυτά και στις θυσίες των γονιών τους. Και αλλά πολλά βέβαια, που μοιράζομαι καθημερινά μαζί με τους πολίτες και πολλά χρόνια στις επισκέψεις μου σε όλη την Πελοπόννησο, αλλά και στο γραφείο μου, του οποίου η πόρτα είναι διαρκώς ανοικτή.