Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τοποθέτηση – Πρόταση απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης «για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα της παραγωγής»

 Πρόταση απόφασης της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συζήτηση του Πε.ΣΥ. 15-11-2023 «για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα της παραγωγής»

Το Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών που σήμερα παλεύουν για την επιβίωση τους, αντιμέτωποι με τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί διαχρονικά η αντιαγροτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και της ΚΑΠ, με κοινή στόχευση την περεταίρω μείωση του αγροτικού πληθυσμού και την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του αγροδιατροφικού κλάδου.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν από καμία κυβέρνηση, όπως ο αναχρονιστικός κανονισμός και η μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, η διαχρονικά ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της παραγωγής, η παντελής  έλλειψη χρηματοδότησης για έργα υποδομών όπως αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, αποστραγγιστικά, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους σε βασικά προϊόντα και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, διαμορφώνουν όρους ώστε η αγροτική παραγωγή και η ύπαιθρος και στη Περιφέρεια Πελοποννήσου να εγκαταλειφθούν μαζικά.

Από την άλλη οι γενικότερες διεθνείς εξελίξεις, με την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από την μια μεριά και Ρωσίας-Κίνας από την άλλη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το εμπάργκο στη Ρωσία σε εξέλιξη, την συνολικότερη ανάφλεξή στην Μέση Ανατολή, με την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, με την απαράδεκτη και επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό, εντείνουν την διαφαινόμενη οικονομική κρίση με πολύ δυσμενείς συνέπειες για όλους τους λαούς, και φυσικά θα έχουν επιπτώσεις και στην αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση στο αγροτικό εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ελλάδα.

Επιπλέον οι βιοπαλαιστές αγρότες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα όπως:

  • Η μείωση της παραγωγής σε σχέση με την περσινή χρονιά, σχεδόν για όλα τα αγροτικά προϊόντα με κυρίαρχο την ακαρπία στην ελαιοκαλλιέργεια, που αφορά το σύνολο των ελαιοπαραγωγικών περιοχών, η οποία μειώνει κατακόρυφα το εισόδημα χιλιάδων ελαιοπαραγωγών την ίδια στιγμή που οι τυποποιητές βιομήχανοι βρίσκουν ευκαιρία για αισχροκέρδεια αυξάνοντας κατακόρυφα τις τιμές λιανικής σε ελιά και λάδι.
  • Οι τεράστιες καταστροφές που έγιναν από φυσικά φαινόμενα και νόσους σε μεγάλο μέρος της παραγωγής, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των αποζημιώσεων και το γεγονός ότι αυτές δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το 100% των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες
  • Οι τραγικές συνέπειες στην παραγωγή από σοβαρές ελλείψεις σύγχρονων αρδευτικών έργων καθώς και έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας και αποστράγγισης.
  • Οι μειωμένες επιδοτήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμα και στο 50% λόγω  της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ με αποτέλεσμα το εισόδημα να μειώνεται κατακόρυφα

Μαζί με όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το συνεχώς αυξανόμενο ήδη υψηλό κόστος παραγωγής, σε επίπεδα που καθιστά απαγορευτική την όποια προσπάθεια για αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

Με δεδομένο ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η μείωση ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο κατά την προηγούμενη περίοδο, ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η εγκατάλειψη και ερημοποίηση της υπαίθρου θα συνεχιστεί, αφού η ζωή στην ύπαιθρο παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, με τις δομές υγείας υποστελεχωμένες, τις σχολικές και προσχολικές υποδομές υποβαθμισμένες, ακόμα και υπηρεσίες όπως τα υποκαταστήματα των Τραπεζών και των ΕΛΤΑ κλείνουν το ένα μετά το άλλο,  δημιουργώντας μια αφόρητη μη βιώσιμη καθημερινότητα.

Νε βάση τα παραπάνω το Πε.Συ. Πελοποννήσου ζητά  από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, με την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας του εισοδήματός τους.

Στη βάση των αιτημάτων του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος των βιοπαλαιστών αγροτών απαιτεί:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής,με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμέςπου θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις και να είναι ακατάσχετες.
  • Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των ασθενειών, ή την παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. (ΔΑΟΚ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Κτηνιατρικές υπηρεσίες , ΕΛΓΑ κ.α.).
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για  όσα  προϊόντα  πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ,ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα. Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία.
  • Για την Δακοκτονία:
  • Να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον δάκο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
  • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια.
  • Να εξασφαλισθούν προσαυξημένα τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.
  • Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
  • Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών, από το Κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο. Με αποκλειστικά κρατική ευθύνη να οργανωθεί ολοκληρωμένη, σύγχρονη δακοκτονία. Δωρεάν συμβουλές και σύγχρονα φάρμακα στον αγρότη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών.

 

Τοποθέτηση Κελλάρη Γιάννη στη συζήτηση του Πε.ΣΥ. 15-11-2023 «για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα της παραγωγής».

Το θέμα που συζητάμε σήμερα εμείς το βλέπουμε από την σκοπιά των αναγκών και των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι βιοπαλαιστές αγρότες, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής κυβερνήσεων και Ε.Ε. στα πλαίσια της ΚΑΠ , πολιτική που σήμερα τους αναγκάζει να δίνουν αγώνα επιβίωσης για να παραμείνουν στα χωράφια τους, να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Η προσέγγιση η δική σας, που προκύπτει από το περιεχόμενο και τα επιμέρους ζητήματα που βάζετε ως θεματολογία, παραπέμπουν κυρίως στην επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα και όχι στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Είναι από την πλευρά της περίφημης «στήριξης του πρωτογενούς τομέα», που αναμασούν όλα τα αστικά κόμματα και εσείς μαζί, οι εκπρόσωποί τους σε Περιφέρειες και δήμους, που όμως αποδεικνύεται μια τεράστια απάτη και με το παράδειγμα της Πελοποννήσου.

Όταν μιλάτε για στήριξη του πρωτογενούς τομέα εννοείτε την πολιτική στήριξης των μεγαλεμπόρων και των μεταποιητικών βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα από το κράτος, σε όλη την κλίμακα, που «πάει πακέτο» με το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών, ενώ όσοι επιβιώνουν ακόμη, βλέπουν τα αδιέξοδά τους να μεγαλώνουν.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη χρονική περίοδο 2009 έως και 2020 για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει όλα αυτά τα χρόνια από την πορεία της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Συγκεκριμένα, στην Πελοπόννησο καταγράφεται μείωση:

– Των χρησιμοποιούμενων γεωργικών εκτάσεων κατά 24,10%.

– Του συνόλου των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κατά 25,9%.

– Των απασχολούμενων σε γεωργία – κτηνοτροφία κατά 35.427.

– Των ζωικών μονάδων κατά 22,2% και της απασχόλησης στην κτηνοτροφία κατά 30,6%.

Ταυτόχρονα, προχωρά η συγκέντρωση της κτηνοτροφικής παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Για παράδειγμα, στα πουλερικά, τον πιο δυναμικό κλάδο της κτηνοτροφίας, οι εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 70,4% ενώ ο αριθμός των πουλερικών σημειώνει αύξηση κατά 1,6%!

Η Πελοπόννησος από το 2011 έως το 2021 έχασε περίπου 35.000 κατοίκους, πληθυσμός μειωμένος κατά 6,6% με την μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού να καταγράφεται στους δήμους της υπαίθρου.

Συνολικά 31 δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέστειλαν τη λειτουργία τους το σχολικό έτος 2022 – 2023 έπειτα από απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Αυτά προστέθηκαν στα δεκάδες σχολεία που έκλεισαν ή συγχωνεύθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια , στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές.

Τα δημόσια νοσοκομεία και τα 29 Κέντρα Υγείας, ειδικά  σε ότι αφορά την ύπαιθρο είναι υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα. Στα περισσότερα χωριά  τα αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά, με τους ελάχιστους αγροτικούς γιατρούς να τα επισκέπτονται μια φορά την εβδομάδα και όχι όλα.

Μια σειρά από δομές εξυπηρέτησης των πολιτών έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια στην ύπαιθρο ή πρόκειται να κλείσουν όπως υποκαταστήματα τραπεζών, ΕΛΤΑ κ.α. αναγκάζοντας τους πολίτες να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετούνται.

Αυτά είναι μόνο μερικά στοιχεία που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη χειροτέρευση όλων των δεικτών ζωής και δουλειάς των μικρομεσαίων βιοπαλαιστών αγροτών. Το ξεκλήρισμά τους, η συγκέντρωση της παραγωγής, της γης, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου σε λίγα χέρια είναι και το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, της σημερινής και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, των δημάρχων, αλλά και ο στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που εσείς την βλέπεται ως «πρόκληση» για τους αγρότες!

Από τη μία η ανυπαρξία των απαραίτητων έργων υποδομής και προστασίας, τους αφήνει απροστάτευτους από τα καιρικά φαινόμενα επειδή δεν προσφέρουν την προσδοκώμενη «ανταποδοτικότητα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και γι’ αυτό δεν είναι «επιλέξιμα» από την ΕΕ, ενώ οι ζημιές από τις επανειλημμένες καταστροφές δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου, όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, διάφοροι μύκητες κ.α.. Παράλληλα φορτώνονται τις συνέπειες από την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, όπως με το εμπάργκο αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία.

Τα τεράστια προβλήματα με την άρδευση, που οδηγούν σε καταστροφή των καλλιεργειών και τους αγρότες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής. Σχεδιάζετε και υλοποιείτε έργα για μεταφορά νερού σε περιοχές που υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, για να ποτίζουν τα γκαζόν και τα γήπεδα γκολφ, την ίδια στιγμή που έργα αγροτικής οδοποιίας, εγγείων βελτιώσεων, εκσυγχρονισμού των δικτύων ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, χωρίς να χρυσοπληρώνουν οι αγρότες το νερό, είτε  γίνονται με το σταγονόμετρο είτε έχουν για χρόνια βαλτώσει.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις στην πεδινή ζώνη της Κορινθίας όπου οι καλλιέργειες καταστρέφονται από την έλλειψη νερού, στην Αργολίδα επίσης καταστρέφονται από την υφαλμύρωση εξαιτίας έλλειψης έργων συντήρησης στον Ανάβαλο αλλά και σε άλλες περιοχές με αντίστοιχα προβλήματα, ενώ μια σειρά έργα που θα μπορούσαν να δώσουν λύση παραμένουν για χρόνια αναξιοποίητα (λίμνη Δόξα, Φιλιατρινό φράγμα , λίμνη Τάκα) ή έχουν στοιχειώσει, όπως είναι τα φράγματα Ασσωπού, Κελεφίνας κ.α.

Επιπλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες είναι τραγικά υποστελεχωμένες, με τις ελλείψεις σε γεωπόνους, κτηνιάτρους, τεχνολόγους γεωπονίας και γεωτεχνικούς γενικότερα να αγγίζουν το 50%, την ίδια ώρα που στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν σημαντικές εκτάσεις και μονάδες πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων.

Μετά την δικαιολογημένη οργή των αγροτών που είδαν κουτσουρεμένη προκαταβολή της κοινοτικής ενίσχυσης, προσπαθείτε και εδώ να αποπροσανατολίσετε είτε μιλώντας από την πλευρά της κυβέρνησης για “διαχειριστικές ανεπάρκειες” του ΟΠΕΚΕΠΕ., είτε από την πλευρά του  ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που μιλούν για “κυβερνητικό φιάσκο”.

Αποκρύπτετε όμως ότι οι άμεσες ενισχύσεις είναι η άλλη όψη του νομίσματος των εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα των αγροτών που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι. Ότι η νέα ΚΑΠ 2023 – 2027, βάση της οποίας η βασική ενίσχυση μειώνεται κατά 250 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο φέρνει αλλαγές στην κατανομή τους, με κριτήριο την καλύτερη προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στις προτεραιότητες των μονοπωλίων της ΕΕ (“ψηφιακός μετασχηματισμός”, “πράσινη μετάβαση”, “εξωστρέφεια” κ.α.).

Γι’ αυτό ακριβώς, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως κοινή στρατηγική τους τη συγκέντρωση παραγωγής και γης και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, υπερψήφισαν αυτή την πολιτική και τώρα τσακώνονται για τις συνέπειες της εφαρμογής της σε αντίθεση με το ΚΚΕ που την καταψήφισε.

Όλοι σας συντάσσεστε στον στόχο της αγροτικής ανάπτυξης μια ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών, των αναγκών της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Σήμερα, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρειες, προβάλλουν διάφορα εργαλεία όπως π.χ. η «συμβολαιογραφική γεωργία» ή τα «συνεργατικά σχήματα» ως τη σωτηρία των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων. Όμως, η πείρα από τη λειτουργία τέτοιων σχημάτων μέσα στις σκληρές συνθήκες του ανταγωνισμού και της αγοράς δείχνει ότι είτε έκλεισαν, είτε μετατράπηκαν σε μετοχικές ανώνυμες εταιρείες.

Κοροϊδεύετε τους αγρότες, προσπαθώντας να αποκρύψετε το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτό το σύστημα η πρωτογενής παραγωγή είναι πλέον αντικειμενικά εξαρτημένη από τη βιομηχανία, καθορίζεται – υποτάσσεται τελικά στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες.

Ότι το τι και πώς θα παραχθεί καθορίζεται από το κίνητρο του μεγάλου καπιταλιστικού κέρδους και όχι από την επιδίωξη ενός κέρδους του μικρού ή έστω σχετικά μεσαίου αγρότη παραγωγού και της οικογένειάς του, γι αυτό και η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Μόνο οι εκλεγμένοι κομμουνιστές με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τόσο στην Περιφέρεια όσο και στους δήμους, κάναμε παρεμβάσεις και υποστηρίξαμε τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αιτήματα  για τα οποία αρνείστε να πάρετε θέση.

Γιατί π.χ. η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, η κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει για όλες τις ασθένειες και νόσους στο 100% της παραγωγής, όλα αυτά δεν χωρούν στις δημοσιονομικές αντοχές! Σε αυτές τις αντοχές χωράνε να δίνονται κάθε χρόνο 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, ενώ στους αγρότες το ποσό είναι μόλις 68 εκατομμύρια ευρώ, και αυτό λόγω της πίεσης που άσκησαν με τα μπλόκα ποσό που δεν καλύπτει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου

Γι αυτό καλούμε του βιοπαλαιστές αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Δεν έχουν άλλη διέξοδο από τον δρόμο του οργανωμένου αγώνα, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με τους αντιπάλους τους, που είναι οι έμποροι, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, το κράτος, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Η ικανοποίηση των όποιων αιτημάτων τους μέχρι σήμερα, όπως το αφορολόγητο , το ακατάσχετο κ.α. έγινε μέσα από την οργάνωση, τα μπλόκα του αγώνα, τίποτα δεν χαρίστηκε.

Εμείς σταθερά και αταλάντευτα θα βρισκόμαστε στο πλάι όλων αυτών που αγωνίζονται, για να γίνει ο λαός αφέντης του πλούτου που παράγει, για να ζήσει σύμφωνα με τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες.

Στην βάση αυτή καταθέτουμε πρόταση απόφασης του Πε.Συ., που αναδεικνύει τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων και προτείνει πλαίσιο διεκδίκησης στη βάση των δίκαιων αιτημάτων του οργανωμένου κινήματος των βιοπαλαιστών αγροτών.