Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πιλότος του εκπαιδευτικού αεροσκάφους που συνετρίβη

Στο πένθος βυθίστηκε το πρωί της Τετάρτης (27/12) η Πολεμική Αεροπορία, λόγω του θανάτου του 40χρονου πιλότου, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το εκπαιδευτικό του αε αεροσκάφος κατέπεσε στην Καλαμάτα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, ο πιλότος που έπεσε νεκρός είναι ο Επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας.



 

Ο συναγερμός σήμανε στις Αρχές λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι της πτώσης προηγήθηκε έκρηξη. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν μάλιστα λόγο για έναν εκκωφαντικό θόρυβο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο 40χρονος ξεκίνησε από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος πιλοτάροντας ένα διθέσιο αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος, το οποίο τελικά συνετρίβη μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Τα αίτια που οδήγησαν το αεροσκάφος στη συντριβή παραμένουν ακόμα άγνωστα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αυτή θα ήταν η τελευταία πτήση του 40χρονου επισμηναγού -πιθανότατα δεν πρόλαβε να ανοίξει το αλεξίπτωτό του- με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, τα οποία σε λίγους μήνες θα αποσυρθούν από την ενεργό δράση.
Το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας για τη συντριβή του αεροσκάφους στην Καλαμάτα

«Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών».