Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνα Ταγαρά: Η κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα σε πραγματικό χρόνο

Εχω αρθρογραφήσει και έχω μιλήσει δεκάδες φορές για τον πρωτογενή τομέα. Σε αυτόν βασίζεται η οικονομία μας ως κράτος, σε αυτόν βασίζεται και η Κορινθία ως Νομός. Πέρα από οιαδήποτε πολιτική κατεύθυνση και προσανατολισμό, η πραγματικότητα είναι η κατάρρευση του πρωτογενούς τομέα σε πραγματικό χρόνο λόγω ανυπαρξίας πολιτικής. Έχουν αλλάξει τέσσερις πρόεδροι στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τέσσερις υπουργοί τα τελευταία χρόνια.

Τα νούμερα είναι καταπέλτης:
α-Από τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2023 είναι η χρονιά με την μικρότερη πληρωμή άμεσων Ενισχύσεων με το ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων να ανέρχεται σε €939εκ., δηλαδή €563εκ. λιγότερα σε σχέση με το 2022.
β- `Ενα ποσό άνω των € 90εκ που αποτελούν μέρος των Άμεσων Ενισχύσεων, δεν έχουν καν πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
γ-Αναξιοποίητα παραμένουν €425εκ. από τα οικολογικά σχήματα και €245εκ. από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
δ-Ζημιωμένοι είναι οι κάτοχοι μικρών εκμεταλλεύσεων, στους οποίους αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο 188.000 δικαιώματα ενισχύσεων, τα οποία παραμένουν ακόμη αδιάθετα.
ε- Στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ για το 2024 προβλέφθηκαν 180.000.000 ευρώ (προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων αγροτών) για τις αποζημιώσεις των παραγωγών. Το ποσό αυτό δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των ζημιών που έχουν συμβεί αλλά ούτε και για όσες πρόκειται να συμβούν το 2024.

Αξιοσημείωτες είναι οι δυσμενείς και ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν από το 2019 και μετά, με πλημμύρες, καύσωνες, παγετούς αλλά και δραματική μείωση των βροχοπτώσεων κατά 40% – 70%, με συνέπεια ο υδροφόρος ορίζοντας να έχει σχεδόν στερέψει.
Ο θεσσαλικός κάμπος, η καρδιά του πρωτογενή τομέα της Ελλάδος είναι ακόμη γεμάτος λάσπη μετά την πρόσφατη πλημμύρα και ακατάλληλος για καλλιέργεια.

Σε όλα αυτά προστίθενται η έλλειψη εργατικών χεριών και η απουσία της νέας γενιάς από την παραγωγή.

Η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις των βασικών προϊόντων καθιστούν αναγκαία τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων με
1/ Eπιστροφή του ΦΠΑ ή τον μειωμένο ΦΠΑ στο πετρέλαιο.
2/Μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Καυσίμων βάσει της κατανάλωσης κάθε εκμετάλλευσης.
3/Συνεχής έλεγχος της αισχροκέρδειας στην αγορά και κυρίως στα καύσιμα
4/Κάλυψη μέρους του κόστους των εφοδίων και ζωοτροφών
5/Πλήρης ένταξη των γεωργών και των γεωργικών επιχειρήσεων στα ευρωπαικά προγράμματα και στην ενίσχυση deminimis.
6/Χρηματοδότηση αγροτικών, γεωργικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών για εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
7/Αύξηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας για μείωση κόστους καυσίμων
8/Παροχή κινήτρων για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων
9/Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των μικρομεσσαίων επιχειρήσεων

Πάνω από όλα καθίσταται αναγκαίος σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των κομμάτων και των φορέων για τη διάσωση του πρωτογενούς τομέα με προτάσεις, δράσεις και πολιτικό σχεδιασμό μακροπρόθεσμο πέρα από οιοδήποτε μικροπολιτικό συμφέρον.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΓΑΡΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Άρθρο στο korinthosnews