Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνα Ταγαρά: Κίνδυνος να χαθεί η καλλιεργητική περίοδος 2024 ελλείψει ρευστότητας

Από τις 20 Φεβρουαρίου 2024 θα ξεκινούσε η πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς για ζημίες του έτους 2023. Αυτό είχε αναφέρει δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ σχετικά με την απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ προ ολίγων εβδομάδων.

Ωστόσο η πιο πάνω ημερομηνία παρήλθε άπρακτη. Και μέχρι σήμερα κανένα κονδύλι δεν έχει εισπραχθεί για την Κορινθία. Η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών είναι σήμερα στο στάδιο της έκπτυξης οφθαλμών. Οι ελιές σταδιακά ξεπερνούν το στάδιο του λήθαργου που σημαίνει πως εντός των επόμενων ημερών πρέπει να ξεκινήσουν οι πρώτοι ψεκασμοί. Αυτό το χρονικό σημείο απαιτεί από τους αγρότες χρόνο και χρήμα, χρήμα που δεν έχουν…

Είναι πρόδηλο ότι ο ΕΛΓΑ έχει καθυστερήσει προκλητικά και παράνομα να εκδώσει πορίσματα και να καταβάλλει αποζημιώσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023. Εξάλλου και οι ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό το 2023 άρα ούτε με τον τρόπο αυτό οι αγρότες μπορούν να επιβιώσουν. Η οικονομική εξαθλίωση των αγροτών έχει ως αποτέλεσμα τον άμεσο και ορατό κίνδυνο εγκατάλειψης των καλλιεργειών ή την παραμέληση των καλλιεργειών.

Ο Διοικητής του ΕΛΓΑ πρέπει να ικανοποιήσει τους αγρότες ΑΜΕΣΑ!

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΓΑΡΑ

Τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ