Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» το νομοσχέδιο

Με 159 ψήφους υπέρ, 129 κατά, και 11 παρών υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι η έκδοση του αποτελέσματος καθυστέρησε δύο ολόκληρες ώρες καθώς τόσες χρειάστηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να μπορέσει να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ειδικότερα, η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 21:27 και η επικεφαλής του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης ολοκλήρωσε τη διαδικασία στις 23:15 καταγράφοντας κοινοβουλευτικό ρεκόρ, τουλάχιστον τα μεταπολιτευτικά χρονικά. Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της καταμέτρησης για τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της οποίας είχαν αποσταλεί στο προεδρείο 70 επιστολικές ψήφοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο η κ. Κωνσταντοπούλου χρειάστηκε περίπου 50 δευτερόλεπτα για καθένα από τα 205 άρθρα του σχεδίου νόμου. Μαζί της στην ανάγνωση ένα προς ένα των άρθρων, βρίσκονταν οι τρεις βουλευτές του κόμματος, Αλέξανδρος Καζαμίας, Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργόπουλου. Χωρίς να καταχωρηθεί η ψήφος της Πλεύσης Ελευθερίας, δεν μπορούσε να κλείσει το ηλεκτρονικό σύστημα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση.

Πιερρακάκης: Σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή
Αναφερόμενος στις διατάξεις της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που επέρχεται, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως «μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο εκ των πραγμάτων έχει ιστορικά χαρακτηριστικά, διότι ορίζει μία νέα φάση στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας. Μάλιστα επειδή το νομοθέτημα περιλαμβάνει εκτός από τις διατάξεις για την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας και την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, είχε καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να δείξουν αν εννοούν αυτό που λένε κι αν λένε αυτό που εννοούν όταν μιλούν για την στήριξη του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου». Είχε αναρωτηθεί μάλιστα: «Θα καταψηφίσετε τα άρθρα εκείνα τα οποία συνιστούν πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων, την πρόταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την πρόταση που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο; Ιδού η Ρόδος. Σας καλούμε να τα υιοθετήσετε. Πρόταση των Πρυτάνεων ήταν. Την υιοθετήσαμε κι εμείς με θάρρος και με σθένος» ενώ όσον αφορά την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, σημείωσε πως «ένα αίτημα και μια συζήτηση δεκαετιών με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα. Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία».