Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν όλα με τις κλήσεις της Τροχαίας: Θα αποστέλλονται μέσω SMS και e-mail στους παραβάτες

Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται πρώτα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Για τον νέο τρόπο που θα πιστοποιούνται και θα αποστέλλονται οι κλήσεις της Τροχαίας, μίλησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, στο ΕΡΤΝews.

Όπως δήλωσε «η Αστυνομία και η Τροχαία κινείται προς μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πω, ότι έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ την αστυνόμευση, έχουμε ενισχύσει τους ελέγχους της Τροχαίας. Θα πρέπει να σας πω, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα, έχουν γίνει πάνω από 140.000 έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί 35.000 περίπου παραβάσεις. Είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό το λόγο ανακοινώνουμε τα στοιχεία ακριβώς για να φαίνεται, ότι υπάρχει και μια αύξηση και των ελέγχων και των παραβατών και θέλουμε να καταπολεμήσουμε από εκεί και πέρα θέλουμε να πάμε σε ένα καινούργιο σύστημα, σε μια ψηφιοποίηση και των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας».

Πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα πρόγραμμα το οποίο δουλεύεται τα τελευταία χρόνια πολύ εντατικά, το οποίο γίνεται πράξη και πλέον θα υπάρχει η ψηφιακή βεβαίωση των παραβάσεων. Δηλαδή, ο αστυνομικός ο οποίος θα κάνει τον έλεγχο, θα μπορεί να βεβαιώνει την παράβαση ψηφιακά, μέσα από έναν υπολογιστή. Ο παραβάτης θα δέχεται SMS, αλλά και e-mail με την κλήση και έτσι θα καταργηθεί σιγά-σιγά η έγχαρτη κλήση που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Θα προβλεφθεί ταυτόχρονα και μία διαδικασία, όπου πάλι με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί κάποιος να προβάλλει αντιρρήσεις, σχετικά με την κλήση που δέχθηκε, αντί της κατ’ ιδίαν επίσκεψης στο αρμόδιο Τμήμα Τροχαίας.

Παράλληλα, μέσω της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων με άλλα υπουργεία και το gov.gr, θα φαίνεται η επιβολή του προστίμου και θα βεβαιώνεται αυτόματα το πρόστιμο, σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο. Το νέο μέτρο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σιγά-σιγά θα επεκταθεί.