Χρ. Δήμας: “Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει στα ζάρια την πατρίδα μας”
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, μιλώντας στην «Political», αναφέρεται στα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2025, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και των συμμάχων της. «Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει στα ζάρια την πατρίδα μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στους γονείς μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ στέκεται στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, για τις τράπεζες αλλά και για όσα γίνονται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Τα τελευταία πέντε χρόνια ωστόσο πετύχαμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση δημόσιου χρέους που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της ευρωζώνης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι θέλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές μια καλύτερη χώρα και όχι τα χρέη που κληρονομήσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κύριε υπουργέ, η ακρίβεια επιμένει. Διαπιστώνετε μείωση της πίεσης; Θα ενισχυθούν περαιτέρω οι έλεγχοι;
Η μάχη κατά της ακρίβειας είναι διαρκής και σε πολλά επίπεδα. Οι παρεμβάσεις που υλοποιούμε και δρομολογούμε αποσκοπούν τόσο στην ενίσχυση του διαθέσιμος εισοδήματος, των νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.
Πρώτον, οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών είναι απολύτως απαραίτητες και τα τελευταία χρόνια έχουμε σημαντική σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ειδικότερα, οι αυξήσεις από το 2019 για μισθωτό που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό ανέρχονται περίπου σε 30%, ενώ για μισθωτό που λαμβάνει τον μέσο μισθό η αύξηση στο ίδιο διάστημα διαμορφώνεται στο 25%.
Δεύτερον, στο πλαίσιο ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών και των νοικοκυριών έχουμε προχωρήσει στη μείωση περισσότερων από 72 φόρους από το 2019 μέχρι σήμερα, όπως είναι -μεταξύ άλλων- η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών, η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις.
Τρίτον, ελέγχουμε πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα και αποτελεσματικότητα τη σωστή λειτουργία της αγοράς περιορίζοντας τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Η ακρίβεια δεν είναι ελληνικό ζήτημα μόνο και προφανώς οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν και την Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση όμως προσπαθούμε διαρκώς να λαμβάνουμε μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Θεωρείτε πως τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2025 είναι σε σωστή κατεύθυνση; Οι πολίτες ζητούν περισσότερα.
Δαπανούμε σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητές μας και όχι πάνω από αυτές, διότι πήραμε το μάθημα με σκληρό τρόπο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Από εκεί και πέρα ο προϋπολογισμός του 2025 αντικατοπτρίζει τη σταθερή και συνετή πολιτική στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εθνικές όσο και τις κοινωνικές ανάγκες, διορθώνοντας πολλές από τις συνέπειες της κρίσης τής προηγούμενης δεκαετίας και ανεβάζοντας την Ελλάδα υψηλότερα.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει πολλές και σημαντικές διαφορές όσον αφορά την πορεία της οικονομίας. Δεν ισχυριζόμαστε πως όλα είναι τέλεια. Κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των capital controls ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Η χώρα έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και των συμμάχων της. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει στα ζάρια την πατρίδα μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στους γονείς μας. Σταθερά, προσεκτικά και μεθοδευμένα οδεύουμε προς την οικονομική αξιοπιστία και την κοινωνική πρόοδο με σκοπό όχι μόνο να μην ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές μέρες του παρελθόντος αλλά να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πολύ καλύτερη χώρα.
Θα δούμε επιπλέον μέτρα για τις τράπεζες και μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας από τις εταιρείες;
Οι δέκα πρωτοβουλίες που ανακοινώσαμε για τις τράπεζες έχουν επίκεντρο τον πολίτη και περιορίζουν στην ουσία τις προμήθειες των τραπεζών και παράλληλα ενισχύουν τον ανταγωνισμό. Η κυβέρνηση στέλνει ουσιαστικά ένα μήνυμα δικαιοσύνης δίχως να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την αξιοπιστία της χώρας. Οι παρεμβάσεις έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.
Επιπροσθέτως, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 100 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή σχολείων και 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για την προστασία της κατοικίας των ευάλωτων συμπολιτών μας. Παράλληλα, προχωρήσαμε στον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers ώστε να διοχετευτούν στην αγορά. Η πρωτοβουλία αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2026 και τα επόμενα έτη. Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται κατά 100% αν στις 31/12/2025 δεν υπήρχε ενεργό ηλεκτρονικό μισθωτήριο οποιαδήποτε στιγμή κατά το 2025 για τα ακίνητα αυτά. Τονίζεται πως τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν συνολικά 21.500 ακίνητα και άλλα 10.000 περίπου οι servicers, σημαντικό μέρος των οποίων είναι οικιστικά. Στόχος είναι τα ακίνητα αυτά να διατεθούν σε ένα εύλογο χρόνο στην αγορά προκειμένου να συμβάλουν στην κοινωνική ανάγκη εξεύρεσης στέγης.
Με το δημόσιο χρέος τι ισχύει τελικά;
Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2019 κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο χρέος που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές. Τα τελευταία πέντε χρόνια ωστόσο πετύχαμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση δημόσιου χρέους που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της ευρωζώνης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι θέλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές μια καλύτερη χώρα και όχι τα χρέη που κληρονομήσαμε. Πιο συγκεκριμένα, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ το 2020 ήταν 209,4%, ενώ φέτος προβλέπεται να μειωθεί στο 154% και το 2025 στο 147,5%. Μιλάμε δηλαδή για μείωση κατά 61,9% του ΑΕΠ σε διάστημα μόλις πέντε ετών.
Πώς σχολιάζετε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή; Σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο ποια είναι η θέση της Ελλάδας;
Η ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας και η θωράκιση της ασφάλειάς μας αποτελούν βασική μας προτεραιότητα ώστε να διασφαλίζουμε πάντα την εθνική μας ακεραιότητα απέναντι στις όποιες γεωπολιτικές εξελίξεις. Η εξυγίανση των οικονομικών του κράτους μάς επιτρέπει να αυξήσουμε τις δαπάνες για την άμυνα κατά 73% σε σχέση με το 2019. Με αυτό τον τρόπο προχωράμε στην ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ αναμένεται μεταξύ άλλων και η παραλαβή των φρεγατών Belharra. Η Ελλάδα παραμένει ένας πυλώνας γεωπολιτικής, πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή σε μια αρκετά ταραγμένη περίοδο.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα political