Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για το αδιέξοδο των αγροτών και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς

Σε πρόσφατη παρέμβασή του στην τηλεόραση του OPEN, ο Βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, ανέδειξε τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, εστιάζοντας στις δίκαιες διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου, τις επικίνδυνες πτυχές της συμφωνίας Mercosur και την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη για δικαιοσύνη στο έγκλημα των Τεμπών.

Για το αγροτικό κίνημα και την επιβίωση της υπαίθρου Ο κ. Ψυχογιός τόνισε ότι τα μπλόκα αποτελούνται από σύγχρονους αγρότες και νέους ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα του κλάδου και θέτουν αυτονόητα αιτήματα επιβίωσης. Η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για την παραμονή τους στους δρόμους, καθώς επί δύο χρόνια δεν έχει δώσει λύσεις σε βασικά ζητήματα, όπως η τιμή της κιλοβατώρας στα 7 λεπτά, το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και η ρύθμιση των 120 δόσεων για τους ανασφάλιστους.

Παράλληλα, κατήγγειλε την τεράστια απόκλιση τιμών από το «χωράφι στο ράφι», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι προϊόντα όπως οι φακές φεύγουν από τον παραγωγό 0,70€ και φτάνουν στα σούπερ μάρκετ να πωλούνται πάνω από 4€. Ανέφερε, επίσης, την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις από τις φωτιές και την έλλειψη έργων υποδομής και προγραμμάτων δακοκτονίας ανά Περιφέρεια.

  • Η συμφωνία Mercosur και η απειλή για την Κορινθία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμφωνία Mercosur, η οποία, όπως ανέφερε ο Βουλευτής, εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγάλων εμπορικών ομίλων. Ο κ. Ψυχογιός προειδοποίησε ότι η συμφωνία αυτή θα πλήξει καίρια τους μικρομεσαίους παραγωγούς, καθώς βασικά ελληνικά προϊόντα μένουν εκτός προστασίας, ενώ ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τη διατροφική ασφάλεια λόγω της χρήσης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων και μεταλλαγμένων.

«Στην Κορινθία, η παραγωγή λεμονιού κινδυνεύει με διάλυση», τόνισε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ελέγχει τις παράνομες ελληνοποιήσεις, αλλά ενισχύεται μέσω της Mercosur και το  πλαίσιο που ευνοεί τις αθρόες εισαγωγές. Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε δέχτηκε αυτή τη Συμφωνία, θέτοντας αυστηρές προϋποθέσεις που οδήγησαν στο πάγωμά της κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

  • Δικαιοσύνη για τα Τέμπη και πολιτική αντιπαράθεση. Ο κ. Ψυχογιός επανέλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον αγώνα των συγγενών και του Συλλόγου Θυμάτων για δικαίωση και δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών, «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι». Απέρριψε κατηγορηματικά τα κυβερνητικά αφηγήματα περί «εργαλειοποίησης του πένθους», τονίζοντας ότι η κοινωνία απαιτεί καθαρές απαντήσεις, υπογραμμίζοντας πάντως ότι στο πολιτικό σύστημα «δεν ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, είμαστε δύο κόσμοι με τα ΝΔ»

Κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «χορήγησε τα fake news», ειδικά όσον αφορά το «μπάζωμα» του χώρου του εγκλήματος των Τεμπών, ενώ υπενθύμισε ότι δύο Υπουργοί βρίσκονται ήδη ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου.

Κλείνοντας, τόνισε το βαθύ ιδεολογικό και πολιτικό χάσμα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος, σε αντίθεση με τις πολιτικές της ΝΔ που κόστισαν το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τον εμπαιγμό και να δώσει λύσεις τώρα.