Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τεράστια άμπωτη στο Ναύπλιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται για άλλη μια φορά η εντυπωσιακή άμπωτη στο Ναύπλιο που είναι αποτέλεσμα του φυσικού φαινομένου της παλίρροιας, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021.

Η παλίρροια είναι ένα παράξενο φυσικό φαινόμενο, που συμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και που στο Ναύπλιο έχουν την ευκαιρία να το παρατηρούμε αρκετά συχνά λόγω της πολύ ρηχής θάλασσας που το φαινόμενο είναι πιο ευδιάκριτο στην παραλιακή Ναυπλίου Νέας Κίου.



Η παλίρροια, είναι το φαινόμενο εκείνο, το οποίο είτε διεγείρει την άνοδο του νερού της θάλασσας, είτε την πτώση του. Κατά την παλίρροια, έχουμε δύο βασικά αποτελέσματα, την πλημμυρίδα και την άμπωτη. Η πλημμυρίδα είναι αποτέλεσμα της παλίρροιας, όπου το νερό “φουσκώνει”, έχουμε δηλαδή άνοδο του νερού της θάλασσας.

Κατά το φαινόμενο της πλημμυρίδας, η στάθμη του νερού έχει ανέβει και η θάλασσα καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια στεριάς, στο σημείο που παρατηρούμε το φαινόμενο αυτό. Ένα ακόμα αποτέλεσμα της παλίρροιας είναι η άμπωτη, όπου το νερό “ξεφουσκώνει”, έχουμε δηλαδή πτώση του νερού της θάλασσας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ