Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρση του lockdown: Το σχέδιο για άνοιγμα καταστημάτων, εστίασης και σχολείων

Η κυβέρνηση έχοντας να αντιμετωπίσει την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, σχεδιάζει την επιστροφή στην κανονικότητα με τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown. Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που θα κρίνουν το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου, της εστίασης και των σχολείων.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STΑR προτεραιότητα έχει το λιανεμπόριο με το αρχικό σενάρια να μιλάει για άνοιγμα στις 29 Μαρτίου με click away για παραλαβή προϊόντων με ραντεβού από το κατάστημα και SMS διάρκειας τριών ορών. 

Το δεύτερο σενάριο θέτει ως χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, ενώ υπάρχει παραλλαγή του σχεδίου το οποίο θα επιτρέπει τα ψώνια μόνο εντός του δήμου διαμονής.

Τα σχολεία ο δεύτερος στόχος
Μετά το λιανεμπόριο σειρά παίρνουν τα σχολεία. Το σενάριο «μιλάει» για άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 12 Απριλίου.

Όσο για τα Δημοτικά, το κουδούνι σχεδιάζεται να χτυπήσει ξανά στις 19 Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

Στόχος η 19η Απριλίου για καφέ και εστιατόρια – Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό
Η εστίαση είναι από τους κλάδους που έχει πληγεί ανυπολόγιστα από το lockdown και τα μέτρα για τον κορονοϊό, με τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους των καταστημάτων να περιμένουν την απόφαση για το άνοιγμα των εν λόγω επιχειρήσεων.

Τα καφέ και τα εστιατόρια πιθανότατα να ανοίξουν στις 19 Απριλίου σε εξωτερικούς χώρους, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να το επιτρέπει.

Τέλος, μένει η μετακίνηση από νομό σε νομό η οποία έχει «παγώσει» τους τελευταίους μήνες και ο σχεδιασμός σύμφωνα με το STAR είναι να επιτραπεί από τις 26 Απριλίου.

Έρχονται ειδικά μέτρα στήριξης σε τουρισμό και εστίαση
Στην αρχή της ερχόμενης βδομάδας έρχεται ένα νέο πακέτο μέτρων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα τα οικονομικά μέτρα στήριξης θα περιλαμβάνει τα 534 ευρώ προσαρμοσμένα, τα μηδενικά ενοίκια για συγκεκριμένους κλάδους και τον Απρίλιο, αλλά και δύο «βαριά χαρτιά» που έχει κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και είναι τα «λεφτά στο χέρι» για εστίαση και τουρισμό.

Επίσης ένα σημαντικό μέτρο από το υπουργείο εργασίας σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η ειδική στήριξη στο ξενοδοχειακό κλάδο ώστε να κάνουν προσλήψεις.