Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και οι κτηνοτρόφοι Αττικής στα Νέα ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6/9/2023, η τακτική ανοικτή διαδικτυακή δημόσια συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής. Με περισσότερες από 227 δημόσιες προδημοσιευμένες ανοιχτές συζητήσεις κάθε Τετάρτη τα τελευταία τρία χρόνια, οι συζητήσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής δείχνουν να είναι οι μόνες οργανωμένες από κτηνοτρόφους για κτηνοτρόφους ενημερωτικές-εκπαιδευτικές εθελοντικές δράσεις στην εκπαιδευτική «έρημο» της αγροτικής επιχειρηματικότητας. 

Με υπεύθυνη την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, Μενίδι, στην συζήτηση έδωσαν το παρών οι: κ Γιάννης Κοντογιάννης (πρόεδρος), κ Θανάσης Νόβας, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, κ Ζαφείρης Ναστούλης, κα Ιωάννα Σαπουνάκη & κ Δημήτρης Μιχαηλίδης (συντονιστής). Στην διαδικτυακή ταυτόχρονη προβολή εντοπίστηκαν στο https://www.facebook.com/100063644853541/videos/348411067521364 1.200 θεατές-ακροατές-συμμετέχοντες … Στον σύνδεσμο μπορούν όλοι ελεύθερα να δουν την συζήτηση.

Ανάμεσα στο πολλά και ενδιαφέροντα συζητηθέντα μας έκανε αλγεινή εντύπωση η περίεργη εκδικητική συμπεριφορά της δημόσιας διοίκησης εναντίον των από δεκαετιών περιαστικών κτηνοτρόφων της Αττικής. Οι κτηνοτρόφοι ήταν εκεί για πάρα πολλές δεκαετίες (εκατονταετίες …) φροντίζοντας αειφόρα-βιώσιμα την Αττική ύπαιθρο επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα παρήγαγαν πραγματικό πλούτο για την εθνική οικονομία.

Το επιθετικό real estate και η έλλειψη πολιτικής για ισόρροπές σταθερές χρήσεις γης, έκανε την Αττική ύπαιθρο «el Dorando» της τυχοδιωκτικής κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής και εκδίωξε την κτηνοτροφία, μετατρέποντας κάθε σπιθαμή Αττικής γης σε «τσιμεντοποιημένη» επένδυση.

Με το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης μπροστά μας και την βιούμενη κλιματική κρίση, οι καρεκλοκένταυροι στην δημόσια διοίκηση ΔΕΝ έχουν κανένα λόγο, εκτός ίσως της ανοησίας, να συνεχίζουν να θέλουν να καταστρέψουν την περιαστική κτηνοτροφία, που μέχρι σήμερα κρατούσε υγιή και ζωντανή την περιαστική ύπαιθρο. Μια ζωντανή περιαστική ύπαιθρος είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της ζωής στην μεγάλη τσιμεντούπολη.

Σε πλήρη αποστασιοποίηση από τις πρακτικές και το «κυνήγι» των λεγομένων Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνοτροφίας (ΔΑΟΚ) η εκλεγμένη από τους πολίτες ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής και του Κεντρικού Επιτελικού Κράτους οργανώνει το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια», 16-24 Σεπ 2023 σαν μια γιορτή ανάδειξης της Αττικής Γης (του οποίου φροντιστές είναι οι αγρότες-γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς & δασοκόμοι) και πεδίο συνάντησης του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα συμμετέχει στο «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023, Νέα Θεσμοφόρια», που διοργανώνεται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική», με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Πρόκειται για μια διοργάνωση αφιερωμένη στον εορτασμό της Αττικής Γης – στην ιστορία, τον πολιτισμό, την φύση και τα μοναδικά προϊόντα της, σε συνεργασία με τη Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, δήλωσε η κα Άντζελα Γκερέκου, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

To «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια» είναι μια γιορτή της Αττικής γης που εκκινεί από τα Θεσμοφόρια που τιμούσαν τη Δήμητρα, τη θεά του εδάφους, της βλάστησης και της καρποφορίας και υμνούσαν τη γονιμότητα της γης και της γυναίκας. Η θεά Δήμητρα μύησε τους Αθηναίους στην καλλιέργεια της γης, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς, γι’ αυτό και αποκαλείται «Θεσμοφόρος» Δήμητρα. Μια γιορτή που αναδεικνύει τα προϊόντα, τα οποία διαχρονικά έχουν επικρατήσει σ’ αυτή τη γη: σιτηρά -με προστάτιδα τη Δήμητρα, ελιά και ελαιόλαδο –με προστάτιδα την Αθηνά, αμπέλι και κρασί –με προστάτη το Διόνυσο και βέβαια πρέπει να προσθέσουμε και το γάλα και τα ζωικά προϊόντα με τον Πάνα, την ιδεατή, ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα, που ήταν συνυφασμένη με την «πανίδα» της Φύσης, (άνθρωποι & ζώα) σε μια αμφίδρομη σχέση προστασίας, αλλά και προσωποποίηση της γενετικής δύναμης της ζωής. Πρόκειται για προϊόντα- οικονομικούς πυλώνες της Αττικής, τα οποία εξακολουθούν και σήμερα να χαρακτηρίζουν την εθνική οικονομία και την παραγωγική ταυτότητα της Ελλάδας.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής υποστηρίζει το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια», 16-24 Σεπ 2023 συμμετέχοντας:

Σάββατο, Πάρκο Τρίτση, 23 Σεπ 2023, 16-17.00, Αγροτικά επαγγέλματα

Κυριακή, Πάρκο Τρίτση, 24 Σεπ 2023, 12-14.00, Οικιακή τυροκόμηση

Τρίτη, Παλαιά Βουλή, 19 Σεπ 2023, 10-14.00, Ημερίδα με θέμα «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της: περιβάλλον & κλιματική κρίση, προοπτικές», η οποία θα επικεντρωθεί στην ανάλυση της πρωτογενούς παραγωγής και στο περιαστικό περιβάλλον της Αττικής, ενώ θα προβάλει τα προϊόντα της Αττικής γης και θα αναδείξει τις προοπτικές & προκλήσεις για την περιαστική ανάπτυξη της Αττικής.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, 6932094231, είπε ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, με πρωτοβουλία αγροτισσών, επεξεργάστηκε σε δημόσιες συζητήσεις το ΟΡΑΜΑ 2040 (Ιαν 2021) και το ΝΕΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (Ιουν 2022) ώστε να συμβάλλει στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος της Αττικής. Τα κυριότερα σημεία προσοχής είναι: (1) η ανάγκη για σταθερές χρήσεις γης ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος (φυσικού, κοινωνικού, πολιτιστικού, τεχνολογικού, οικονομικού κλπ), (2) η λειτουργία αγροτικών σχολείων μαθητείας για την σωστή φροντίδα του περιβάλλοντος και (3) η αναγνώριση και ο σεβασμός της αγροτικής επιχειρηματικότητας. Μια ζωντανή-υγιής Αττική ύπαιθρος μπορεί να συμβάλλει θετικά στην βελτίωση της επιβίωσης των αστών της μεγάλης τσιμεντούπολης.

Ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα-AgroBus, 6998282382, πρόσθεσε ότι πρόσφατα η ΕΕ σύνθεσε την έκθεση «Μονοπάτια για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων» για την Κλιματική Αλλαγή. Η όποιας μορφής προετοιμασία για το μέλλον όλων μας απαιτεί την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των παραγωγών πραγματικού πλούτου (γεωργών & κτηνοτρόφων) και την ικανότητά τους να προσφέρουν μέσω της «οικοτεχνίας» και συνεργατικών σχημάτων, απευθείας στους καταναλωτές, πραγματική φυσική (μη πολυεπεξεργασμένη) τροφή. Μετά την πανδημία covid-19 σήμερα όλοι μιλούν για τις Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες (Short Supply Chain) και για την «τοπικοποίηση»-locality. Στις νέες προτάσεις, τα τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, από τοπικές ποικιλίες και τοπικές φυλές, θα πρέπει να επεξεργάζονται τοπικά, με τοπικές συνταγές (γαστρονομία, πολιτισμός), για να καταναλωθούν κυρίως τοπικά.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus