Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τουλάχιστον 200 νεκροί. 50 ομήρους κρατά η Χαμάς – Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

«Από σήμερα το πρωί, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο», τόνισε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου

Σε πόλεμο έχει αναβαθμιστεί η σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς, κατά τα λεγόμενα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μετά την πρωινή εισβολή των Παλαιστινίων έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 200 νεκροί και 1600 τραυματίες, ενώ το Ισραήλ ήδη έχει ξεκινήσει την μεγάλη αντεπίθεσή του με αεροπορικές επιδρομές.

Την ίδια ώρα η Χαμάς κρατά 50 ομήρους.

Χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ενέκρινε νωρίτερα το μεσημέρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας έθεσε σαν πρωταρχικό στόχο του στρατού του Ισραήλ την πλήρη εκκαθάριση των εδαφών της χώρας από τους ένοπλους της Χαμάς.

«Από σήμερα το πρωί, το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Ο πρώτος μας στόχος είναι πρώτα απ’ όλα να καθαρίσουμε την περιοχή από τις εχθρικές δυνάμεις που έχουν διεισδύσει και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στους οικισμούς που δέχθηκαν επίθεση» είχε στους συνομιλητές του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο δεύτερος στόχος, ταυτόχρονα, είναι να απαιτήσουμε από τον εχθρό να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα για όσα έχει κάνει ως τώρα. Ο τρίτος στόχος είναι να οχυρωθούν άλλα πεδία, ώστε κανείς να μην τολμήσει και κάνει το λάθος να μπει σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι «στον πόλεμο, πρέπει κανείς να διατηρεί την ψυχραιμία του. Καλώ όλους τους πολίτες του Ισραήλ να ενωθούν, προκειμένου να πετύχουμε τον ύψιστο στόχο μας, τη νίκη».

Έχουμε αρκετούς Ισραηλινούς αιχμαλώτους για να απελευθερώσουμε κρατούμενους, λέει αξιωματούχος της Χαμάς.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι, είπε ότι «καταφέραμε να σκοτώσουμε και να συλλάβουμε πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες» και «οι μάχες συνεχίζονται».

«Όσο για τους κρατούμενους μας λέω, η ελευθερία σας είναι μεγάλη. Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των κρατουμένων».

Επίσης, ένας ισραηλινός υπουργός – υπό καθεστώς ανωνυμίας – δήλωσε στο Ynet ότι υπάρχει κίνδυνος οι επιθέσεις της Χαμάς να αποσκοπούν στην απόσπαση της προσοχής ενόψει μιας επίθεσης από τον βορρά. Στο μεταξύ, η λιβανέζικη οργάνωση της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι «βρίσκεται σε άμεση επαφή με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αντίστασης και διεξάγει συνεχή αξιολόγηση των γεγονότων και της προόδου των επιχειρήσεων μαζί της».

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) δημοσίευσαν πλάνα από ορισμένα από τα χτυπήματά τους, νωρίτερα, σε στόχους της Χαμάς.

Εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ ανέφερε ότι, από τις 06:30 π.μ. του Σαββάτου (07/10), η Χαμάς έχει εκτοξεύσει πάνω από 2.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ. «Οι τρομοκράτες εισήλθαν στο έδαφος του κράτους του Ισραήλ και εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του εδάφους του κράτους του Ισραήλ».

«Οι μάχες συνεχίζονται και οι μαχητές είναι παρόντες σε πολλές τοποθεσίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ επικεντρώνονται στις μάχες σε κοινότητες γύρω από τον θύλακα της Γάζας. Παράλληλα, υπάρχει ευρεία επιστράτευση των εφεδρικών δυνάμεων. «Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και άλλες δυνάμεις έχουν αρχίσει ευρεία επίθεση στη Γάζα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Επισημαίνεται ότι η Αστυνομία του Ισραήλ εκτιμά ότι υπάρχουν 60 μαχητές στο εσωτερικό της χώρας αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη Haaretz.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι απήγαγε Ισραηλινούς στρατιώτες
Δεκάδες βίντεο από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι ρουκέτες, αλλά και από την ισραηλινή επιχείρηση κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ οι – έως τώρα πληροφορίες – κάνουν λόγο για περίπου 22 νεκρούς. Ένα από τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φέρεται, μάλιστα, να απεικονίζει Ισραηλινούς στρατιώτες που αιχμαλώτισαν οι δυνάμεις της Χαμάς.

Μαχμούντ Αμπάς: «Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του»
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε το Σάββατο (07/10) ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην «τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA και επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης, ο Μαχμούντ Αμπάς έκανε την παραπάνω δήλωσε έπειτα από επείγουσα συνάντηση που είχε στη Ραμάλα με αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Ο εχθρός θα πληρώσει τεράστιο τίμημα»
«Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Σάββατο (07/10), σε μήνυμά του προς τους Ισραηλινούς.

Ακόμα, ο ίδιος μέσω μηνύματός του στο Χ πρόσθεσε: «Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ». Επίσης, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει αποφασίσει μεγάλη επιστράτευση των εφέδρων. Ο Ισραηλινός ηγέτης ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας.

Ομόθυμη καταδίκη της Ε.Ε. για τις επιθέσεις στο Ισραήλ
Την καταδίκη της για τις επιθέσεις στο Ισραήλ εξέφρασε, το Σάββατο (07/10), η ηγεσία της Ε.Ε. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις αδιάκριτες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ και του λαού του σήμερα το πρωί, προκαλώντας τρόμο και βία κατά αθώων πολιτών. Οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα. Η Ε.Ε. στέκεται αλληλέγγυα με τον ισραηλινό λαό σε αυτή τη φρικτή στιγμή» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε «απερίφραστα την επίθεση που πραγματοποίησαν οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά του Ισραήλ, είναι η τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι τέτοιων αποτρόπαιων επιθέσεων».

«Αυτή η φρικτή βία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η τρομοκρατία και η βία δεν λύνουν τίποτα» σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «η Ε.Ε. εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Tέλος, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε: «Καταδικάζουμε τον τρόμο και τη βία που ασκείται εναντίον αθώων ανθρώπων. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που βρίσκονται υπό πυρά, όλους τους πρώτους ανταποκριτές και αυτούς που αμύνονται ενάντια σε αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις. Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ».

Καταδίκη και από το ΥΠΕΞ
Άμεση ήταν η καταδίκη από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών της σημερινής (07/10) επίθεσης κατά του Ισραήλ.

«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση ομορβροντίας ρουκετών από τη Γάζα κατά του Ισραήλ. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ανησυχεί βαθύτατα από αυτή την απαράδεκτη κλιμάκωση της βίας» τονίζεται σε ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην πλατφόρμα Χ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη σημερινή εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών κατά του Ισραήλ καταδίκασε και η πρεσβεία της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ με ανάρτησή της στο Χ, διαμηνύοντας ταυτόχρονα: «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ».

Πάνω από 2.200 ρουκέτες έριξε στο Ισραήλ σε μόλις 5 ώρες
Πάνω από 2.200 ρουκέτες έριξε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, σε μία άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση, με διείσδυση ενόπλων ανδρών.

Από την επίθεση, τουλάχιστον 26 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό ενώ πάνω από 500 είναι οι τραυματίες.

madata.gr